UUSI LINTUATLAS alkoi - osallistu sinäkin!

27.02.2022

Kuten useimmat tietävät tänä keväänä käynnistyy Suomen 4. pesimälintuatlas, joka kestää neljä vuotta, 2022–2025. Virallisesti hanke avataan 15.3. (jolloin mm. lintuatlaksen tulospalvelu, erillinen atlaslomake ja laajemmat nettisivut aukeavat), mutta koska monet linnut — kuten pöllöt, korpit, merikotkat, kesykyyhkyt, tikat ja käpylinnut — ovat jo aloittaneet pesimätouhunsa, käytännössä atlas on jo alkanut!

Tämä on PSLYn ensimmäinen atlastiedote, jolla pääset atlaksen kanssa hyvin liikkeelle. Myöhemmin, kun hanke on ’virallisesti’ käynnistetty ja uudenlaisia atlastyökaluja on lanseerattu, pistän lisää ohjeistusta. Säilytä tämä viesti, niin saat talteen peruspaketin atlaksen ohjeista ja linkeistä.

LINTUATLAKSEN PERUSAJATUS

Atlaksen perusajatuksena on selvittää Suomen pesimälinnuston nykylevinneisyys 10 x 10 km ruuduissa, joita PSLYn alueella on kaikkiaan 52  (koko Suomessa lähes 4000) (linkki atlasruutuihin jäljempänä). Tuloksista (atlaskartoista) käy yhdellä silmäyksellä ilmi, mitä lajeja pesii missäkin päin Suomea tai PSLYn aluetta.

Vertailemalla tuloksia edellisiin atlaksiin (1974–1979, 1986–1989 ja 2006–2010) voidaan lisäksi tarkastella lintujen levinneisyyden (ja jossain määrin myös runsauden) muutoksia eri atlasaikakausien välillä. PSLYn alueelle tehtiin myös oma, erillinen lintuatlas vuosina 2003–2005 (ks. linkki lopussa).

Nuo kaksi asiaa ovatkin koko atlaksen päätarkoitus: (1) lintujen levinneisyyden ja (2) siinä tapahtuneiden muutosten selvittäminen. Kumpikin näistä palvelee lintujen suojelua, ja auttaa ymmärtämään entistä paremmin ilmastonmuutoksen, hakkuiden, rakentamisen ja muun ihmistoiminnan seurauksia sekä tekemään tarvittavia päätöksiä niiden aiheuttamien haittavaikutusten ehkäisemiseksi ja luontokadon hidastamiseksi.

Jos joskus mietit, mitä hyötyä on laittaa havaintojaan Tiiraan, niin atlashavaintojen tapauksessa ainakin hyöty on merkittävä ja konkreettinen!

MITEN OSALLISTUT

Atlakseen osallistutaan hyvin yksinkertaisesti tekemällä havaintoja linnuista niiden pesimäkaudella (=keväällä tai kesällä) ja syöttämällä havainnot Tiiraan (tai Luomuksen atlaslomakkeille). Pesintään viittaava havainto — ja siten atlashavainto — on jo sopivassa biotoopissa pesimäaikaan havaittu lintuyksilö ilman, että sen tarvitsee edes laulaa.

Atlashavaintojen syöttö Tiiraan tapahtuu muuten ihan samalla tavoin kuin muidenkin havaintojen, mutta havaintoon on muistettava aina lisätä sekä linnun paikka että pesimisvarmuusindeksi (PVI), joka kertoo pesimisen todennäköisyyden (epätodennäköinen, mahdollinen, todennäköinen tai varma). Indeksin syöttöruutu näkyy ’Lisätietoja’-kohdan vieressä. Kun siinä olevaa nuolta klikkaa, näkyviin ilmestyy PVIn eri luokat ja selkeät ohjeet niihin. Sitten vaan alasvetovalikosta oikea numero ja se on siinä. Eli vaiva on todella pieni.

Jos olet sattumoisin jo tehnyt tänä keväänä pesimiseen viittaavia havaintoja, pyytäisin että uhraisit pienen hetken ja täydentäisit havainnot vielä pesimisvarmuusindeksillä (ja tietysti linnun paikalla).

Pesimisvarmuusindeksit perustuvat linnun havaittuun käyttäytymiseen. Suora linkki indekseihin on: https://www.tiira.fi/atlasohje.php.
Atlaksen ruutujaosta ei periaatteessa tarvitse välittää paljonkaan, koska Tiiran paikkatiedot ohjaavat ne aina oikeaan/johonkin ruutuun. Tuon sanoin hieman kieli poskessa, sillä todellisuudessa ruutujaon tietäminen on atlashavainnoinnin kannalta varsin tärkeää sekä retkeä suunnitellessa että itse maastossa liikuttaessa. PSLYn alueen ruutujaon näet täältä:

https://laji.fi/map?overlayNames=ykjGrid,ykjGridLabels

(Suosittelen lämpimästi tämän karttalinkin lataamista ja lisäämistä kännykän aloitusnäyttöön pikalinkin taakse. Siitä on varsin kätevä katsoa maastossa, minkä atlasruudun alueella liikkuu.)

Informoin ruutujaon huomioonottamisesta ja käyttämisestä niin kotona kuin maastossa enemmän myöhemmin, kunhan siihen tarkoitettuja työkaluja on julkistettu lisää ja netissä on helpompi katsoa ruutujakoa ja ruuduissa tehtyjä atlashavaintoja. 

… MISSÄ…

Lähtökohtaisesti atlashavaintoja voi tehdä missä vaan missä lintuja ylipäätään pesii. Esimerkiksi retkeily ja havaintojen ilmoittaminen oman kodin tai mökin ympäristössä on mainio atlakseen osallistumisen muoto. PSLYn jäseniä asunee tai mökkeilee useimmissa atlasruuduissa, joten jos jokainen jäsen osallistuu pihalla tai mökillä atlakseen, sillä päästään jo pitkälle. Mikäpä olisikaan leppoisampaa kuin istuskella lämpimänä kesäpäivänä pihakeinussa ja tehdä samalla atlashavaintoja! No, ehkä tehdä atlashavaintoja keittiön ikkunasta samalla kun syö pöydässä aamiaista ;-)

Toki omaa retkeilyä suhteessa atlasruutuihin voi aina miettiä, niin että atlasretkeilyä tulisi tehtyä useammassa eri ruudussa. Tämä koskee varsinkin PSLYn jäsenistöä kokonaisuudessaan, sillä yhdistyksen (ja atlasvastaavan) on pidettävä huoli siitä, ettei alueellemme jää katvealueita eli heikosti tutkittuja atlasruutuja. Onneksi alueemme on verraten pieni, joten kaukaisimpiinkin atlasruutuihin pääse suht helposti (vrt esim Lappi!?).

Atlasruutujen kohdalla käytetään termiä ’selvitysaste’, joka kertoo karkeasti kuinka hyvin ruutu on atlaksessa tutkittu. Kaikkien atlasruutujen selvitysasteet näet tästä kartasta:

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=en&hl=en&ll=60.26317599409779%2C26.052611289475884&z=9&mid=1RzRljgLjUIvxxxCrmeH8HDBPaM6Phz-N

(Kun ao. kartassa klikkaa ruudun selv.asteen kuvaketta, niin vasempaan laitaan ilmestyy valikko, josta saa esiin tarkempia tietoja ao. ruudusta. Klikkaamalla kohtaa ’Karttalinkki’, pääsee katsomaan ao. ruudun sijoittumista peruskartalla ja näkee ruudun rajat.)

Omalla kolmen edellisen atlaksen kokemuksella voin sanoa, että atlakseen osallistuminen tarjoaa todella mielenkiintoisia ja mukavia retkiä sellaisilla alueille ja habitaateille, missä ei normaalisti tule juuri retkeiltyä. Hyvä puoli on myös se, että atlasretkeilyä on helppo harrastaa myös lyhyesti. Varttitunninkin pikkuretkellä voi varmistaa jonkun lajin pesinnän reviiriltä, jossa oli aiemmin kuullut vain laulavan linnun. Eikä maastoon tarvitse rynnätä aina kukonlaulun aikaan, vaan pesimähavaintoja voi tehdä yhtä hyvin mihin aikaan päivästä hyvänsä. Linnut eivät keskeytä pesimätouhujaan aamun jälkeen! ;-)

… JA MILLOIN

Atlashavaintoja voi tehdä luonnollisesti vain lintujen pesimäkaudella. Atlasretkeilykausi on kuitenkin pitkä, koska pitkä on lintujen pesimäkausikin. Kuten jo mainitsin, jotkut lajit (kuten pöllöt) ovat jo aloittaneet pesimätouhunsa, ja viimeiset (sepelkyyhky- ym.) poikueet lähtevät maailmalle vasta syyskesällä.

Yksittäisillä lajeilla pesimäkauden pituus vaihtelee huomattavasti. Jotkut lajit (varsinkin myöhään saapuvat ja aikaisin lähtevät hyönteissyöjät) voivat hoitaa homman kuukaudessa puolessatoista, kun taas joillakin lajeilla (kuten isokokoisilla petolinnuilla sekä lajeilla, jotka pyräyttävät kesän aikana monta pesuetta) pesimäkausi saattaa kestää puolikin vuotta.

Osalla lajeista (kuten kanalinnuilla ja pöllöillä) paras aika tehdä atlashavaintoja on keväinen soidinaika — eli juuri nyt! — jolloin niiden kauaskantava soidinääni/laulu/rummutus on helppo havaita. Muutenkin tyypillisin tapa tehdä atlashavaintoja on havaita juuri reviirillään laulavia lintuja.

Useimmilla lajeilla kaikkein paras atlasaika on kuitenkin poikasaika eli alku- ja keskikesä. Tällöin sekä poikasille ruokaa kuskaavat ja pesän luona varoittelevat emot että ruokaa äänekkäästi kerjäävät poikaset on helppo huomata, ja silloin lajin pesintä on myös helpointa varmistaa. Atlaksen ideanahan on pyrkiä saamaan mahdollisimman suuri varmuus pesinnästä (= korkea PVI) kussakin ruudussa. Esim laulava lintu merkitsee vain mahdollista pesintää, pesällinen sirkuttavia poikasia varmaa.

OLE TARKKANA RUOKINNALLA LAULAVIEN LINTUJEN KANSSA!

Yhtenä ajankohtaisena huomautuksena sanoisin, että kevättalvella omalla pihalla atlashavaintoja tehdessä tietty varovaisuus on paikallaan. Ruokinnoilla käyvät linnut laulaa lurittavat kevättalvella/alkukeväällä taajaan, vaikka niiden pesintä ei olisi vielä alkanut tai reviiri on jossain muualla. Laulava lintu ei siis aina tarkoita, että kyse on pesinnästä sillä paikalla. Samanlaisia huteja voi myös tulla, kun muuttomatkalla olevat linnut laulavat liikkuessaan ja ruokaillessaan maastossa. Pyri siis tarkastelemaan mahdollisimman objektiivisesti havaitsemasi linnun pesinnän todennäköisyyttä havaintopaikalla.

VARJELE PESIVIÄ LINTUJA HÄIRINNÄLTÄ

Atlasretkeilyssä ja ennen kaikkea havaintojen ilmoittamisessa on muistettava varjella lintuja niiden kaikkein kriittisimmässä vuodenkierron vaiheessa, pesinnässä. Älä siis pyri varmistamaan lajin pesintää keinolla millä hyvänsä esimerkiksi silloin, kun laji hylkää helposti pesänsä (kuten jotkut petolinnut) tai pesälle syntyy polku joka voi ohjata munarosvoja sinne (kuten kaulushaikaran tapauksessa). Mennään siis lintujen etu edellä — aina!

Havaintoja ilmoitettaessa on myös syytä skarpata, koska havainnon julkituleminen voi ohjata havaintopaikalle lintujen pesintää  häiritsevää kulkua. Itse suosittelen pesimähavainnon salaamista Tiirassa esimerkiksi silloin, kun laji on arka (hylkää helposti pesänsä) tai harvinainen (bongarit ja valokuvaajat!) tai pesäpaikkaa on häiriöherkkä (esim jonkun kodin tai mökin pihapiiri). Tiirassahan moni tällainen havainto salautuu automaattisesti, mutta niitä voi salailla aivan hyvin itsekin. Salatut havainnot eivät näy muille kuin itselle ja muutamille yhdistyskäyttäjille (jotka hekään eivät saa hyödyntää tietoa) mutta tulevat silti mukaan yhteenvetoihin ja karttoihin karkealla tarkkuudella (esim 10x10 km ruudun).

Toinen vielä varmempi tapa välttää turhaa lisähäiriötä pesiville linnuille, on laittaa havainto itselle muistiin ja syöttää se Tiiraan vasta pesimäkauden jälkeen. Itse käytän tällaista tapaa jo nyt joidenkin erityisen sensitiivisten havaintojen suhteen. 

HANKKEEN TOTEUTUS

Lintuatlashanketta vetävät yhdessä BirdLife ja sen jäsenyhdistykset (kuten PSLY), sekä Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus. Valtakunnallisen atlashankkeen koordinaattorit ovat Aapo Salmela/ BirdLife ja Heidi Björklund/ Luomus. Heihin saa tarvittaessa yhteyttä osoitteella: lintuatlas@luomus.fi.

PSLYn puolella atlasta vedän minä ja apunani toimii Lehtisen Jari, joka vastaa atlashavaintojen seuraamisesta ja tarkastamisesta Tiirassa sekä lisätiedustelupyyntöjen lähettämisestä.


Terveisin

Mauri Leivo

PSLYn atlasvastaava

mauri.leivo@gmail.com

050 436 1819

LISÄTIETOA

 Atlaksen omat nettisivut

 https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/
 https://lintuatlas.fi/

Tarkempaa tietoa atlaksesta

https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Aiemmat lintuatlakset

Kahdesta ensimmäisestä valtakunnallisesta atlaksesta (1974–1979 ja 1986–1989) tehtiin oma kirja, kolmannen (2006–2010) tulokset ovat netissä (joskin hyvin laajana ja hieman työläästi luettavana): https://cdn.laji.fi/files/birdatlas/lintuatlas3koko.pdf

PSLYn alueella toteutettiin lisäksi oma erillinen lintuatlas vuosina 2003–2005, josta myös tehtiin oma raportti:

https://asiakas.kotisivukone.com/files/psly.kotisivukone.com/tiedostot/Porvoon_seudun_lintuatlas_2003-2005_kokojulkaisu.pdf

Tässä raportissa on esitetty myös kaikki perusasiat lintuatlaksesta ja sen toteuttamisesta.

24.03.2024Lintukävely Loviisassa la 30.3.2024
21.03.2024Lintuilta ja FotoFennican Pop-up kiertue Koddervikenillä pe 12.4.2024
18.03.2024Mauri Leivon kuvailta ja "Mökkijärven linnut" -kirjan julkistamistilaisuus 27.3.2024
29.02.2024Sääntömääräinen kevätkokous 14.3.2024 Vårmöte
21.02.2024Kuvapinnarallin 2024 tunnelmia
09.02.2024Pönttötalkoot 24.2.2024
07.02.2024Lintukävely Pappilanmäellä su 18.2.2024
06.02.2024Kuvapinnaralli 17.2.2024
05.02.2024Aspskär-ilta WSOY-talolla 15.2.2024
16.01.2024Pihabongaus viikonloppu 27.-28.1.2024
09.01.2024Lintukävely Lapinjärvellä su 21.1.2024
09.11.2023Sääntömääräinen syyskokous 23.11.2023
08.11.2023IP-ralli 6.12.2023
25.09.2023Retkiterveisiä Söderskäriltä!
22.09.2023EuroBirdwatch Lehtisessä lauantaina 30.9.2023
12.09.2023PSLY järjesti siivoustalkoot Långörenillä 9.9.2023
28.08.2023Valkoposkihanhilaskennat 2.-3.9.2023
20.08.2023Syysretki Söderskärille lauantaina 23.9.2023
16.08.2023ILO-ralli 2023 / 16.9.2023
11.08.2023Syysmuuton seurantapäivä 16.9.2023 Lapinjärvellä
23.05.2023Merimetson paikallisseurantahanke PSLY:n merialueella
09.05.2023Lasten ja nuorten lintukävely Sikosaaressa 18.5.2023
08.05.2023ARKTIKA-retki Luontosaari Lehtiseen 20.5.2023
08.05.2023Linturetki Pikkupernajanlahdelle 20.5.2023
30.04.2023ALLI on laskettu vesille!
24.04.2023Yhteisstaijauksia Tolkislandetilla keväällä 2023!
23.04.2023Linturetki Pikkupernajanlahdelle 29.4.2023
11.04.2023Lintuilta ja FotoFennican Pop-Up kiertue to 13.4.2023
07.04.2023Kevätmuuton seurantaa 10.4.2023 Loviisassa!
06.04.2023Ruskiksen niittotalkoot 5.4.2023
21.03.2023SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN KEVÄTKOKOUS 30.3.2023
26.02.2023Lintukävely Pappilanmäellä 26.2.2023
18.02.2023Pönttötalkoot 18.2.2023
14.02.2023Kuvapinnarallin 2023 tulokset
11.02.2023Kuvapinnaralli 11.2.2023
30.01.2023Kaupunkilintulaskenta 29.1.2023 / Tulokset
28.01.2023Pihabongaus viikonloppu 28.-29.1.2023
26.01.2023Lintukosteikkojen tila / to 26.1.2023
21.01.2023Lintukävely Lapinjärven kylätaajamassa 21.1.2023
11.11.2022IP-ralli 2022
23.10.2022Joutsenbongaus 29.-30.10.2022
21.10.2022SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 10.11.2022
11.10.2022Lasten ja nuorten syysretki Pyhtään lintuhoitolalle 22.10.2022
23.09.2022EuroBirdwatch 2022 / Syysretki Lehtisen saareen 1.10.2022
21.09.2022ILO-ralli (Iitti-Lapinjärvi-Orimattila-ralli) 24.9.2022
13.09.2022Syysmuuton seurantapäivä Lapinjärvellä 17.9.2022
04.09.2022Syysretki Söderskäriin 18.9.2022
30.08.2022Osallistu valkoposkihanhilaskentoihin 3-4.9.2022!
22.08.2022Vuoden lintuyhdistys juhli 60-vuotisuuttaan
21.08.202260-lajia JUHLARALLI / TULOKSET
04.08.2022Lehdistötiedote paikallislehdille / Malttia kyyhkynmetsästykseen
06.07.202260-lajia JUHLARALLI 20.8.2022 klo 06.00 alkaen
27.06.2022Porvoon Seudun Lintuyhdistyksen 60-vuotisjuhla
07.06.2022Yhteistyönä linnunpönttöjä koululle ja päiväkotiin!
17.05.2022TORNIT TUTUKSI -kiertue ja ARKTIKA-retki Luontosaari Lehtiseen 21.5.2022!
15.05.2022TORNIT TUTUKSI -kiertue / Kylänpäänjärven lintutorni ti 17.5.2022 klo 17:00-19:00
13.05.2022TORNIT TUTUKSI -kiertue / Bosgårdin lintulava la 14.5.2022 klo 08?10
10.05.2022TORNIT TUTUKSI -kiertue / Gammelbyviken, Baggnäsin torni ke 11.5.2022 klo 17?19
03.05.2022TORNIT TUTUKSI -kiertue / Lillängarna, Haravankylän lintutorni, to 5.5.2022 klo 17-19
28.04.2022TORNIT TUTUKSI -kiertue / Lapinjärven lintutorni la 30.4.2022 klo 09:00-11:00
24.04.2022TORNIT TUTUKSI -kiertue / Ruskis, Sikosaaren lintutorni 26.4.2022 klo 17
10.04.2022TORNIT TUTUKSI -kiertue ja FOTOFENNICAN POP UP / Koddervikenin lintutorni 12.4.2022 klo 17?19!
08.04.2022Tolkislandetille staijaamaan!
06.04.2022Kesäduuniin PSLY:lle
30.03.2022TORNIT TUTUKSI -kiertue / Lakasalmen (Killingön) lintutorni 3.4.2022
28.03.2022TORNIT TUTUKSI- kiertue / Sävträskin lintutorni 2.4.2022
27.03.2022TORNIT TUTUKSI -kiertue
23.03.2022SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN KEVÄTKOKOUS 31.3.2022
06.03.2022PÖLLÖRETKI 11.3.2022
27.02.2022UUSI LINTUATLAS alkoi - osallistu sinäkin!
08.02.2022Kaupunkilintulaskennat 2021 - 2022
23.01.2022Retkikertomus Lapinjärven lintukävelyltä
22.01.2022Pihabongaus viikonloppu 29.1.-30.1.2022
20.01.2022Porvoonjoen suiston linnustoselvitys syksyllä 2021
07.01.2022LINTUKÄVELY LAPINJÄRVEN KYLÄTAAJAMASSA
26.11.2021Yhdistysretki Pyhtään lintuhoitolalle 19.12.2021
22.11.2021IP-ralli 2021 tulokset
11.11.2021Tiiran jatkokurssi 30.11.2021 alken klo 18:30
09.11.2021Pslyn ajankohtaiset suojeluasiat
09.11.2021Talviruokintakausi Tolkkisten tikkametsässä on aloitettu
08.11.2021Linnustoselvitykset Teutjärvellä ja Porvoonjoen suiston alueella
27.10.2021SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 4.11.2021
07.10.2021LUENTO LINTUJEN RENGASTUKSESTA 26.10.2021
26.09.2021Syysretki Lehtisen saareen 3.10.2021
11.09.2021ILO-ralli (Iitti-Lapinjärvi-Orimattila-ralli) 25.9.2021
26.08.2021Syysmuuton seurantapäivä Lapinjärvellä 11.9.2021
25.08.2021Kanteleen arotaskusta odotettu laji Pslylle
19.08.2021POP-UP tapahtuma Koddervikenin lintutornilla ma 23.8.2021
10.08.2021Punakottaraisesta uusi laji PSLY:n lajilistalle
28.06.2021Keisarikotka vieraili alueellamme
02.06.2021Yölaulajaretki 4.-5.6.2021 alkaen klo 22:00
19.05.2021Linturetki Luontosaari Lehtiseen la 29.5.2021
08.05.2021ARKTIKA-retki Virolahdelle la 22.5.2021
07.05.2021ALLI:n kasteseremonia to 13.5.2021 klo 18:00
05.05.2021Bosgårdissa on nyt lintulava
25.04.2021Pslyn logotuotteita
23.03.2021Sääntömääräinen kevätkokous 8.4.2021
15.03.2021Pikkutikka Reviirilöytäjä-kilapilu / SÄÄNNÖT
12.03.2021Tunnistuskilpailu - startti kevääseen alkaen su 14.3.2021!
22.02.2021Vuoden lintu 2021 / Pikkutikka ~ Dendrocopos minor ~

Näytä lisää »