Mitä tehdä, kun löytää loukkaantuneen linnun?

Tältä sivulta löydät yhteystiedot PSLY:n aluetta lähimpänä sijaitseviin lintuhoitoloihin. Ennen loukkaantuneen linnun kiinniottoa ja yhteydenottoa lintuja hoitaviin tahoihin, kannattaa tutustua lintujen auttamisen lähtökohtiin ja tarkempiin ohjeisiin. Tärkeitä ohjeita on koottu mm. Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen kotisivuille.

Lintuja hoitavat PSLY:n lähialueilla:

Pyhtään lintuhoitola
Hiomonraitti
Harjuntie 49270 PYHTÄÄ  
Puh. (05) 343 3940, 040 518 8976

Korkeasaaren eläintarha
PL 4600
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite: Mustikkamaanpolku 12
Asiakaspalvelu (arkisin 8-16): Puh. (09) 310 37 900
  
Heinolan lintutarha
A. F. Aironkatu 3
18100 Heinola
Puh (03) 8493221
Päivystys: Puh. 050 595 1415
Kun lintu tarvitsee apua, se on lähtökohtaisesti vietävä ammattilaisen tutkittavaksi, eikä sitä pidä automaattisesti lopettaa.

Eläinsuojelulaki

14§ Sairaat tai vahingoittuneet eläimet: Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Jos eläin on kuitenkin sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan.

32§ (9.8.2013/584) Lopetusta koskevat yleiset vaatimukset: Eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti sen lopetukseen soveltuvalla menetelmällä ja tekniikalla.
Eläimen saa lopettaa vain se, jolla on riittävät tiedot kyseisen eläinlajin lopetusmenetelmästä ja lopetustekniikasta sekä riittävä taito toimenpiteen suorittamiseksi.

Eläinpelastustehtävät kuuluvat kunnallisille pelastuslaitoksille. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen yhteystiedot: puh. 020 1111 400, pelastuslaitos@porvoo.fi

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos vastaa itäisen Uudenmaan kuntien pelastustoimesta. Alueeseen kuuluu Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.

Ennen toimenpiteisiin ryhtymistä, mieti onko lintu avuttomassa tilassa vai esimerkiksi pelkäämätön. Tarvitseeko se varmasti apua? Esimerkiksi talvella paikallaan kyhjöttävä lintu saattaa vain kerätä energiaa. Luonnosta löydettyjen linnunpoikasten kohdalla kannattaa harkita toimenpiteitä erityisen tarkkaan, koska emo saattaa olla vain väliaikaisesti poissa.

Porvoon seudun lintuyhdistys auttaa loukkaantuneen linnun tilan arvioinnissa, kiinniotossa ja kuljetuksessa hoitoon mahdollisuuksien mukaan. Yhdistyksellä on hyvin rajalliset resurssit ja esimerkiksi puuhun kiipeämiset ja veden varassa olevat linnut on parempi jättää pelastuslaitoksen hoidettaviksi.