Lintupaikkoja Pukkilan alueella

Kanteleenjärvi

Näkymä järvelle Kanteleen lintutornista. Kuva: Juha Tuomaala

Kanteleenjärvi. Kuva: Tiina Mäkelä

Kuvaus: Kanteleenjärvi on pieni, rehevä lintujärvi Pukkilän itäosissa. Peruslajistoon kuuluvat mm. kaulushaikara, laulujoutsen, luhtakana, luhtahuitti, nokikana ja silkkiuikku. Järvellä on tavattu useita harvinaisuuksia kuten pikkuhuitti. Järven eteläpäässä on lintutorni. 

Ajo-ohje:  Kanteleen kylä on Mäntsälä-Myrskylä tietä ajettaessa noin viisi kilometriä Pukkilan keskustasta Myrskylään päin tai noin kuusi kilometriä Myrskylästä Pukkilaan päin. Porvoon suunnasta saavuttaessa käännytään Askolan Monninkylässä tielle 163, josta ajetaan 18 km ja käännytään Myrskylän suuntaan. Käänny pohjoiseen kyltin "Kantele" opastamana.

Lintutornille pääsee Mäntsälästä tultaessa ajamalla Kanteleen tienhaaran ohi ja kääntymällä vasemmalle (Rantatie) noin 600 metrin jälkeen. Aja 200 metriä ja käänny jälleen vasemmalle, Holmankujalle. Tien perillä on P-paikka, josta johtaa lyhyt polku tornille.

Hyvä ja perinteinen havainnontipaikka on myös Kanteleentien varressa olevan ladon takana. Autot tulee parkkeerata siten, ettei kulku ladolle esty.

Karttalinkki lintutornille  Lähin osoite: Holmankuja 44

Karttalinkki havaintoladolle Lähin osoite: Kanteleentie 67

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Porvoonjoen tulvat eli ns. "Popeda"

Popedan tulvat. Kuva: Tiina Mäkelä

Kuvaus: Porvoonjoki tulvii keväisin ja monesti myös syksyisin Kanteleen laajoille peltolakeuksille. Tulvat houkuttelevat alueelle erittäin runsaasti lintuja ja alue on tunnettu eritysesti keväisistä hanhimassoistaan. Alueella on nähty useita lintuharvinaisuuksia kuten sinisiipitavi, lampiviklo ja avosetti. Lähes vuosittain alueella nähdään myös esim. mustapyrstökuireja ja muuttohaukkoja.  

Ajo-ohje: Aja Kanteleentietä järven ohi noin kolme kilometriä. Käänny jyrkästä mutkasta vasemmalle, Isoniityntielle. Tulvapellot aukeavat tien oikealla puolella.

 

 

Karttalinkki havaintopaikalle

Lähin osoite: Isoniityntie 73

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Venunmetsä

Venunmetsä. Kuva: Tiina Mäkelä

Venunmetsä. Kuva: Tiina Mäkelä

Kuvaus: Vanhojen metsien suojeluohjelman kohde, joka käsittää noin 40 hehtaaria varttunutta ja runsaslahopuustoista korpikuusikkoa. Alueen lintulajistoon kuuluvat ainakin pohjantikka, palokärki ja metsäkanalinnut, mahdollisesti myös idänuunilintu ja kanahaukka.

Ajo-ohje: Käänny Mäntsälä-Pukkila tieltä Torpin kylän kohdalta Metsäkulmantielle (Metsäkulma 5). Risteys on noin 5 km Pukkilan kirkolta Torpin kylän puronotkelman jälkeen. Aja noin 4 km. Käänny peltoaukean (Lakehiston kylä) reunasta pohjoiseen Lamminsuontielle. Aja ohi hiekkakuopan ja käänny noin 300 metrin päässä y-risteyksestä vasemmalle. Aja muutaman kesämökin ja pienen lammen sekä jälleen muutaman hiekkakuopan ohitse noin 2,5 km. Venunmetsä alkaa ikikuusikkona tien molemmin puolin.

Karttalinkki Venunmetsään

Lähin osoite: Lamminsuontie 271