Lintujen talviruokinta

Urpiainen. Kuva: Tiina Mäkelä

PSLY järjestää lintujen talvista ruokintaa kahdella ruokintapisteellä Porvoossa.

Sikosaari RUOKINTA SAPATTIVAPAALLA 

Sikosaaren ruokintapiste sijaitsee Sikosaaressa, noin kaksi kilometriä Porvoon keskustasta etelään. Ruokinta on Sikosaarentien itäpuolella ja ruokintapaikalle vie polku.

Ruokinnalla vierailee tavanomaista talvilintulajistoa kuten sini- ja talitiaisia, hömötiaisia ja käpytikka. Paikalla tarjoillaan auringonkukkaa ja pähkinämurskaa.

Karttalinkki ruokinnalle

Sikosaaren ruokinta-automaatti. Kuva: Peter von Bagh

Näädänkestävä talipötköteline. Kuva: Peter von Bagh

Ekudden - RUOKINTA VIETTÄÄ EDELLEEN SAPATTIVAPAATA

Ekuddenin ruokintapaikka sijaitsee noin 2,5 km Porvoon keskustasta Tarkkisiin päin. Auto kannattaa pysäköidä Tarkkistentien länsipuolelle sijoittuvan urheilukentän parkkipaikalle. Ruokinnalle pääsee Ekuddenin luontopolkua pitkin ja se näkyy noin 150 metrin kävelymatkan jälkeen luontopolun pohjoispuolella metsän reunassa.

Ruokinnalla vierailee peruslajiston lisäksi useina talvina myös valkoselkätikka. Paikalla vieraileville linnuille tarjoillaan auringonkukkaa, pähkinää ja talia.

Karttalinkki ruokinnalle

Ekuddenin ruokintapaikka. Kuva: Peter von Bagh

Tolkkisten ruokinta

Tolkkisten ruokintapiste sijaitsee Tanssisaaren tien varrella. Porvoon suunnasta tultaessa ajetaan Augustinrannan (ent. saha) tien risteyksen ohi, jatketaan 360m ja käännytään vasemmalle tanssisaareen vievälle tielle jota jatketaan n. 600m kunnes oikealla olevan kaarihallin pihassa kääntöpaikka. Auton voi jättää tälle paikalle kuitenkin niin ettei armeijan varikon tai muiden kulkijoiden liikenne häiriinny. Ruokinta 100m ennen kääntöpaikkaa oikealla muutama kymmenen metriä tanssisaareen menevän tien risteyksen jälkeen. Autoja pysäköitäessä on ehdottomasti pidettävä ajoväylä vapaana.

Ruokinnalla voi tavata esim. kaikki tikkalajit tavanomaisten talvilintulajien lisäksi. Tarjolla on mm. auringonkukkaa, pähkinöitä ja talimakkaroita.


Siilon asemointi Kuva: Markku O.Tunturi

Ravitsevaa maapähkinää Kuva: Markku O. Tunturi

Koddervikenin vesilinturuokinta 

Koddervikenin lahdelle (kts. Porvoon lintupaikat) on viime kevättalvina levitetty kauraa vesilinnuille. Kaura levitetään jään päälle (lumen peittoon), josta se jäiden sulaessa painuu matalan lahden pohjaan. Keväällä paikalle saapuu runsaasti mm. hanhia ja joutsenia nauttimaan kauratajoilusta. Viljasta hyötyvät kevättalvella myös muut eläimet kuten metsäkauriit.

Metsäkauriit Koddervikenin viljaruokinnalla. Kuva: Jyrki Lehto