Lintujen talviruokinta

Urpiainen. Kuva: Tiina Mäkelä

PSLY järjestää alueellaan lintujen talvista ruokintaa kolmella ruokintapisteellä.


Sikosaari 2023-2024

Sikosaaren ruokintapiste sijaitsee Sikosaaressa, noin kaksi kilometriä Porvoon keskustasta etelään. Ruokinta on Sikosaarentien kaakkoispuolella. 

Ruokinnalla vierailee tavanomaista talvilintulajistoa kuten sini- ja talitiaisia, hömötiaisia ja käpytikka. Paikalla tarjoillaan auringonkukkaa ja pähkinämurskaa.

Karttalinkki Sikosaaren ruokinnalle

Sikosaaren ruokinta-automaatti. Kuva: Peter von Bagh

Näädänkestävä talipötköteline. Kuva: Peter von Bagh

Tolkkisten ruokinta 2023-2024

Tolkkisten ruokintapiste sijaitsee Tanssisaaren (Dansholmen) johtavan tien varrella. Porvoon suunnasta tultaessa ajetaan Augustinrannan (ent. saha) tienristeyksen ohi, jatketaan 350 m ja käännytään vasemmalle Tanssisaareen vievälle tielle (Skallholmintie), jota jatketaan n. 500 m jolloin auton voi pysäköidä joko tien viereen ennen Tanssisaareen erkanevan tienristeystä tai tienristeyksen levikkeelle. Vähälumiseen aikaan voi myös pysäköidä n. 100 m edempänä olevan kaarihallin pihan kääntöpaikalle. Autoja pysäköitäessä on ehdottomasti pidettävä ajoväylä vapaana niin ettei armeijan varikon tai muiden kulkijoiden liikenne häiriinny. Autoja EI saa tien viereen ruokinnan kohdalle eikä armeijan varikon parkkipaikalle! Ruokinta on Tanssisaareen erkanevan tien ja kaarihallin välissä tien länsipuolella.

Ruokinnalla voi tavata esim. lähes kaikki tikkalajit tavanomaisten talvilintulajien lisäksi. Tarjolla on mm. auringonkukkaa, pähkinöitä ja talimakkaroita.Siilon asemointi Kuva: Markku O.Tunturi

Ravitsevaa maapähkinää Kuva: Markku O. Tunturi

Ehrensvärdinpolku, Loviisa 2023 - 2024

Loviisan talviruokintapaikka sijaitsee keskustan liepeillä Garnisoonissa, Ehrensvärdinpolun varrella. Ajoneuvot kannattaa pysäköidä Loviisan maalinnoituksen vieressä sijaitsevalle parkkipaikalle (Ungerintie) ja kävellä Kuhlefeltinkadulle, mistä polku alkaa Rosenin linnoituksen edustan puusillalta. Ruokintapaikka on opastaulu 6 pohjoispuolella ja käveltävää parkkipaikalta on noin 700 metriä. Ruokintapaikka on aivan uusi ja onkin vielä arvoitus mitä lintuja siellä vierailee. Tarjolla on auringonkukkaa ja talimakkaroita. 

Lisätietoa Ehrensvärdinpolusta.


Ehrensvärdinpolun maisemaa. Kuva: Veronica Strömberg

Ehrensvärdinpolun ruokinta. Kuva: Veronica Strömberg


Ekudden - RUOKINTA VIETTÄÄ EDELLEEN SAPATTIVAPAATA

Ekuddenin ruokintapaikka sijaitsee noin 2,5 km Porvoon keskustasta Tarkkisiin päin. Auto kannattaa pysäköidä Tarkkistentien länsipuolelle sijoittuvan urheilukentän parkkipaikalle. Ruokinnalle pääsee Ekuddenin luontopolkua pitkin ja se näkyy noin 150 metrin kävelymatkan jälkeen luontopolun pohjoispuolella metsän reunassa.

Ruokinnalla vierailee peruslajiston lisäksi useina talvina myös valkoselkätikka. Paikalla vieraileville linnuille tarjoillaan auringonkukkaa, pähkinää ja talia.

Karttalinkki Ekuddenin ruokinnalle (tällä hetkellä ruokinta ei ole käytössä)


Koddervikenin vesilinturuokinta 

Koddervikenin lahdelle (kts. Porvoon lintupaikat) on viime kevättalvina levitetty kauraa vesilinnuille. Kaura levitetään jään päälle (lumen peittoon), josta se jäiden sulaessa painuu matalan lahden pohjaan. Keväällä paikalle saapuu runsaasti mm. hanhia ja joutsenia nauttimaan kauratajoilusta. Viljasta hyötyvät kevättalvella myös muut eläimet kuten metsäkauriit.