Kuvapinnarallin 2024 tunnelmia

21.02.2024

PSLY:n toinen kuvapinnaralli kisattiin lauantaina 17.2.2024. Kuvapinnarallissa oli tarkoituksena kuvata tai videoida jokainen havaittu lintulaji. Kukin kuvasta tunnistettavissa oleva lintulaji antaa yhden "pinnan”. Ensimäisestä rallista poiketen ei tällä kertaa hyväksytty äänitteitä, sillä niiden esittäminen osottautui viime kerralla haastavaksi.

Keliolosuhteet olivat tällä kertaa varsin vaikeat. Öinen vesisade kylläkin lakkasi aamusta muuttuen tihkusateeksi ja lumikuuroiksi, mutta tuo öinen sade oli tehnyt sivuteiden pinnat erittäin jäisiksi ja käsittämättömän liukkaiksi. Esimerkiksi tämän kirjoittaja ajoi heti aamulla Myrskylästä Porlammille, eikä ollut ennen kokenut mitään noin liukasta tieosuutta (vain nastarenkaat ja neliveto mahdollistivat jatkamisen rallissa... :-o).

Auringonnoususta auringonlaskuun kestääneeseen kuvapinnaralliin lähti mukaan seitsämän kilpailijaa, ja rallin aikana dokumentoitiin 48 lajia, eli kaikki 23 peruslajia sekä lisäksi 25 huutolajia. Tämä on selvästi alempi määrä kuin edellisvuoden hurja 59 lajia (23 + 36), joka menossa oleva kova talvi huomioiden on luonnollista. Siitä huolimatta ralliin saatiin edellisvuoteen nähden viisi uutta lajia (laulujoutsen, hiiripöllö, harmaapäätikka, pähkinänakkeli ja järripeippo).

Päivän erikoisin havainto oli kaksi pohjoiseen toitottaen muuttanutta laulujoutsenta, todellisia kevään airueita, jotka havaittiin ja hyväksyttävästi kuvattiin ässälajiksi Hermannisaaren kärjestä. Myöskään Loviisan ydinvoimalan sulalta kuvattuja harmaahaikaroita ja useita vesilintulajeja ei muualta havaittu. Kaksi kilpailijaa onnistui kuvaamaan myös soivan metson!

Kuvapinnaralli_Laulujoutsen_Rolf_Friberg.jpg

Laulujoutsenet yllättivät toitottaen kevättä (kuva Rolf Friberg).

Mutta kilpailussa pärjäsi ihan hyvin tavallisillakin lajeilla, kunhan niitä vain onnistui kuvaamaan riittävän monta. Ässälajeja (vain yksi henkilö kuvannut lajin tunnistettavasti) olivat niinkin tavanomaiset lajit kuin varpushaukka, hippiäinen ja vihervarpunen, eikä järripeippoa tai isolepinkäistäkään löytynyt kuin kahden kilpailijan otoksista. Ässälajeja kertyi yhteensä 7, yllä mainittujen lisäksi hiiripöllö, punarinta ja pähkinänakkeli.

Purkutilaisuus pidettiin etänä Google meet alustalla vasta sunnuntai-iltana klo 18 alkaen, jotta kaikilla oli hyvin aikaa tyhjentää muistikortit ja muokata kuvamateriaali esittämistä varten. Käytännössä tämä tarkoittaa esim. pimeänä päivänä otettujen tummien kuvien "avaamista" valottamalla nitä lisää, tai kaukaa otetun kuvan "croppaamista" niin että lintu saadaan tunnistettavaksi. 

Kuvapinnaralli_Kyhmyjoutsen_Risto_Suksi.jpg

Voimalaitoksen sulalta kuvattiin kaukaa mutta tunnistettavasti kyhmyjoutsen (kuva Risto Suksi).

Kuvapinnarallissa ei ole kyse varsinaisesti valokuvaustaidoista, vaan muutamaa hyvää lintukuvaa tärkeämpää onkin saada monta tunnistettavaa lintukuvaa - kuvanlaadulla ei ole väliä. Tälläkin kertaa purkutilaisuudessa kuultiin hyväntahtoista ja leikkimielistä naljailua, kun kilpailijat vuorollaan esittivät "omaperäisiä" kuvia esimerkiksi närhestä (vai oliko naakka?), tukkasotkasta (vai oliko telkkä?) tai merikotkasta (vai oliko pilkkijä?).

Kuvapinnaralli_Teeri_Veera_Stromberg.JPG

Tästä kuvasta tunnistettiin kanalintu - teeri! (kuva Veronica Strömberg).

Kaikki 23 peruslajia löytyivät vain yhdeltä kilpailijalta, mm. närhen tuottaessa päänvaivaa useammalle kuvaajalle. Peruslajien jälkeen läpikäydyistä huutolajeista kertyi kilpailijoille lisäpinnoja kuudesta lajista aina viiteentoista lajiin asti. Yhteensä eri huutolajeja oli siis 25. Huutolajeista tikli ja upiainen löytyivät kaikkien kilpailijoiden kuvista.

Rallin voittotulos oli tällä kertaa yhteensä 38 lajia (23 + 15), joka on "vain" 3 lajia vähemmän kuin viime vuonna. Toiseen sijaan riitti 34 lajia, ja kolmas sija irtosi 32 lajilla.

Ralliin osallistuneet pitivät kilpailua mukavan leppoisana ja purkutilaisuutta hauskana, joten eiköhän tästä saada uusi perinne aluilleen. Valokuvien esittäminen ja lajien tunnistaminen sujui purussa kaikilta erittäin hyvin, kunhan kuvia oli tarvittaessa hieman käsitelty lintujen tunnistamiseksi (esim. valotettu lisää tai "cropattu" lintu suuremmaksi). Lintujen tunnistamisen kannalta kuvakokoa ei kannata pienentää turhan paljoa. Peruslajit ja huutolajit kannattaa laittaa omiin kansioihin, ja vielä nimetä peruslajien kuvatiedostot siten (esim. juokseva numero nimen alkuun) että kuvat voi esittää lajijärjestyksessä.

Rallin tarkemmat tulokset löytyvät PSLY:n kotisivuilta kuvapinnarallin omasta osiosta täältä.

16.04.2024Muutonseurantaa Tolkislandetilla 28.4. ja 9.5.2024
11.04.2024Linturetki Pikkupernajanlahdelle 20.4.2024
31.03.2024Lintuilta ja FotoFennican Pop-up kiertue Koddervikenillä pe 12.4.2024
24.03.2024Lintukävely Loviisassa la 30.3.2024
18.03.2024Mauri Leivon kuvailta ja "Mökkijärven linnut" -kirjan julkistamistilaisuus 27.3.2024
29.02.2024Sääntömääräinen kevätkokous 14.3.2024 Vårmöte
21.02.2024Kuvapinnarallin 2024 tunnelmia
09.02.2024Pönttötalkoot 24.2.2024
07.02.2024Lintukävely Pappilanmäellä su 18.2.2024
06.02.2024Kuvapinnaralli 17.2.2024

Siirry arkistoon »